iran flag

سخن حق

صلاحیت سردفتران در انجام امور حسبی طبق ماده 1227قانون مدنی مصوب 1314مجلس شورای ملی

 

هنگام بررسی قانون مدنی مصوب 1314مجلس شورای ملی ،ماده 1227آن قانون  توجه مرا جلب  نمود که به شرح آن می پردازم. ابتدا متن ماده ((فقط کسی را محاکم و ادارات  و دفاتر اسناد رسمی به قیمومت خواهند شناخت که نصب او مطابق قانون  توسط محکمه شرع یا از طریق محضری به عمل آمده باشد که  قانونا" قائم مقام  محکمه شرع محسوب می شود.))

               با بررسی وواکاوی این ماده چهار  نکته مشخص می شود :

                             صرف نظر از اشکال انشائی که می بایست به این صورت تنظیم می شد :محاکم وادارات و دفاتر اسناد رسمی  فقط کسی  به قیمومت خواهند شناخت …

نخست:آنکه قوانینی وجودداشته است که به محاضر یا دفاتر اسناد رسمی خاصی که شرایط قانونی  را داشته اند اجازه می داده است که به قائم مقامی از محاکم شرع برای  محجورین حکم قیمومت صادر نماید.

دوم:قانونگذار در 80 سال پیش به صلاحیت وتوانائی دفاتر اسناد رسمی در انجام امور حسبی پی برده است وقوه مقننه می تواند با سپردن بعضی از امور غیر ترافعی  وامورحسبی  به دفاتر اسناد رسمی بسیاری از هزینه ها را از دوش قوه قضائیه برداشته وبه نحوی عمل شود  که محاکم وقت خود را صرف امور قضائی وکشف حقیقت وکاهش زمان دادرسی صرف نمایند .

سوم:مشخص می شود که  هر دفتر خانه ای صلاحیت  انجام این  امور را نداشته است بلکه این مجوز به دفاتر اسناد رسمی  خاصی داده می شده است بنابراین درجه بندی دفترخانه ها بر اساس سنوات خدمت تحصیلات حقوقی وتکمیلی وغیره سران دفاتر اسنادرسمی را برای  رسیدن به درجه بالاتر تشویق نموده وسردفتران را به پویائی و به روز شدن می رساند .

چهارم :شان دفاتر اسناد رسمی هم شان حاکم شرع بوده واول از همه باید خود دفاتر اسنادرسمی شان خودرا رعایت کنند وسپس قوه قضائیه  شان کم رنگ شده را به آنها باز پس دهد.

 

                                         نایب رئیس کانون سردفتران و دفتریاران استان کرمان

                                                                                      فرود   رفعتی  

بدون نظر
  1. @ می گوید

    قوانین قبلی قابل مقایسه با قوانین جدید نیست چه از نظر کارشناسی چه از نظر رعایت شرع و حقوق شغلی و حرفه ای و حقوق مردم؟ و چه از نظر عدم تناقض با قوانین دیگر؟ و چه؟های دیگر…
    نمایندگان مجلس امروز قانون تسهیل اسناد تصویب میکنند. فردا با تصویب قانونی دیگر آن را باطل میکنند گویا آنها قوانین را با “پول”؟ به این و آن میفروشند؟!… ویا هرکس که نفوذش بیشتر باشد قانون را به نفع خودش به تصویب میرساند
    نحوه گزینش سران دفاتر بگونه ای بوده که هر کسی نمیتوانسته وارد این شغل شود.
    برای وصول مالیات اتومبیل و حق الثبت اسناد که توسط دفترخانه صورت میگرفته حق السهمی برای سردفتر و حتی پرسنل دفترخانه درنظر گرفته است…
    حتی در زمان خفقان سردفتر اسناد رسمی مجاز به عبور و مرور در حکومت نظامی بوده است یعنی قانون اهمیت ویژه ای برای این حرفه قائل بوده است که همچون اورژانس اجازه تردد به آن میداده است….
    اگر با دقت بیشتری در قوانین نظاره شود ملاحظه میشود که شان سردفتر نه تنها همتراز بلکه بالاتر از قاضی بوده است؟! و این موضوعی است که گفتنش در حال حاضر حتی برای خود سردفتران غیرقابل باور و خنده دار شده ؟!…. حال چه بر سر این حرفه و صاحبان آن خواهد آمد؟!….

  2. ناشناس می گوید

    خیرالکلام قل ودل:حرمت امامزاده را متولی نگه می دارد .

  3. دورافتاده می گوید

    آن زمان محضر دار برای خودش شخصیتی بود هم ردیف بخشدار و غیره اما حالا چی یک سردفتر با شاگرد بنگاهدار مثل ارباب خودش برخورد می کنند چه برسد به خود بنگاهدار

  4. @ می گوید

    حرمت امام زاده را متولی نگه میدارد درست ؟ اما وقتی حرم امام را بمباران یا تخریب میکنند تنها متولی مسئول نیست و به تنهایی و سکوت کاری از او برنمیآید بلکه باید با رعایت حرمت تبلیغ و مبارزه کرد….

  5. همکار می گوید

    لطفا داغ دل تازه ننمائید.این حرفها آب در هاون کوفتن است. وقتی رای دادگاه را به راحتی یک ارگان اجرا نمی نماید و حتی شخص قاضی خود اقدامی نمی کند جائی برای سخنان ما نیست.*

  6. ناهيد می گوید

    حالا ما عهده دار امر شدیم به اسم ما وبه کام دیگران میشود اینقدر تکلیف برعهده ما میگذارند که از کرده خود پشیمان میشویم هزینه صدور الکترونیکی اسناد -۸درصد وغیره وذلک

  7. پنجتنی سردفتر 49مشهد می گوید

    سلام
    با توجه به جایگاه قانونی اولیه دفاتر ومقایسه ان با سیستمهای حقوقی مشابه به نظر بنده سردفتران هم شان قضات دیوان عالی کشور میباشند

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.