iran flag

حقوق خود را بهتر بشناسیم/19 نکاح دائمی شرط ارث بردن زوجین از یکدیگر

خبرگزاری میزان:مطابق قانون مدنی ایران هر یک از زن و شوهر پس از فوت دیگری از او ارث می برند. توارث بین زن و شوهر هنگامی برقرار می شود که رابطه زوجیت آنان دائمی باشد.

به گزارش خبرگزاری میزان مطابق قانون مدنی ایران هر یک از زن و شوهر پس از فوت دیگری از او ارث می برند. توارث بین زن و شوهر هنگامی برقرار می شود که رابطه زوجیت آنان دائمی باشد. به این معنی که  در ازدواج موقت یا به اصطلاح عموم صیغه رابطه توارث بین زن و شوهر برقرار نمی شود.

به صورت مختصر و در صورت فرض فوت هر یک از زن و شوهر نحوه اختصاص ارث اینگونه محاسبه می شود:
1-فوت زوج: با فوت شوهر، همسرش از او ارث می برد. اگر شوهر دارای فرزنده یا نوه باشد سهم زن یک هشتم و اگر فرزند یا نوه نداشته باشد سهم زن یک چهارم از اموال شوهر است. اما در اینجا باید به دو نکته توجه کرد. اول آنکه فرقی نمی کند شوهر از این زن فرزند یا نوه داشته باشد یا زن دیگر. پس اگر شوهر دارای فرزند و یا نوه بود سهم زن او یک هشتم از اموال بجا مانده از اوست.
نکته دوم آنکه، زن از همه اموال به جا مانده از شوهر ارث نمی برد بلکه فقط از 1- اموال منقول مانند، اتومبیل، قالی، طلا و …2- قیمت بنا و درخت نه عین آن ها یعنی اگر اموال به جا مانده از شوهر مبلغ 20 میلیون تومان وجه نقد و یک واحد آپارتمان باشد زن با فرض وجود اولاد برای متوفی فقط از یک هشتم مبلغ بیست میلیون تومان و قیمت آپارتمان ارث می برد نه از عین آپارتمان.  محاسبه قیمت آپارتمان به این نحو است که ساختمان با فرض استحقاق بقاء در زمین بدون اجرت ارزیابی می شوند. یعنی قیمت خود ساختمان بدون آنکه ارزش زمین محاسبه شود.


حال  اگر شوهر فوت کند و از طبقه اول ورثه ای نداشته باشد و از وارث طبقه دوم یا سوم ورثه او باشند برای مثال شوهر فقط برادر و خواهر یا عمو و عمه داشته باشد سهم زن از اموال به جا مانده از متوفی یک چهارم خواهد بود یعنی باز هم یک چهارم از اموال منقول و قیمت بنا (به طور کلی اموال غیر منقول)
زن  همانند سایر وراث از سرقفلی نیز  ارث می برد و سهم او حسب مورد یک چهارم یا یک هشتم آن است.

 در صورت تعدد زوجات حسب مورد یک چهارم یا یک هشتم اموال به جا مانده از متوفی به همسران او می رسد که به طور مساوی بین آنان تقسیم می شود.
در مورد شبهات در خصوص طلاق اگر شوهر، زن خودش را به طلاق رجعی مطلقه کند هر یک از آن ها که قبل از پایان عده بمیرد دیگری از او ارث می برد ولی اگر فوت بعد از پایان عده باشد رابطه توارث برقرار نمی شود و در سایر طلاق ها نیز رابطه توارث بعد از طلاق برقرار نمی شود چه قبل و بعد از عده باشد.
البته باید توجه داشت که اگر شوهر در حال بیماری همسرش را طلاق دهد (هر نوع طلاقی) و ظرف یک سال از تاریخ طلاق به علت همان بیماری فوت کند به حکم قانون مدنی ایران زن او از وی ارث خواهد برد. البته به شرط آنکه زن در این مدت ازدواج دیگری نکرده باشد. همچنین باید دانست که اگر مردی در بیماری زنی را عقد کند و در همان حالت بیماری و قبل از دخول فوت کند زن از او ارث نمی برد ولی اگر بعد از دخول یا بعد از سلامتی از آن مرض فوت کند زن از او ارث می برد.

شاید این پرسش بسیار مهمی باشد که اگر شوهر غیر از زن ورثه دیگری نداشته باشد آیا زن ازهمه اموال او ارث می برد؟بر اساس قانون جواب منفی است. به این معنا که در صورت نبودن هیچ وارث دیگر به غیر از زوجه، زن فقط یک چهارم از اموال به جا مانده از شوهر را به ارث خواهد برد و بقیه اموال در حکم اموال اشخاص بلاوارث است و به ولی امر مسلمین رسیده تا برابر مقررات شرع با آن رفتار شود. اما اگر زن فوت کند و وارثی به جز شوهر نداشته باشد تمام اموال به جا مانده از زن به شوهر خواهد رسید.

2-فوت زن: با فوت زن، شوهر در کنار سایر وارث از اموال به جا مانده از زن ارث می برد. اگر زن دارای اولاد یا نوه باشد سهم شوهر یک چهارم و اگر نباشد سهم او یک دوم از اموال است و بقیه اموال مابین سایر وراث تقسیم می شود و اگر زن ورثه ای جز شوهر نداشته باشد تمام اموال به او خواهد رسید.
یکی از کلیدی ترین پرسشها در اینجا در خصوص دریافت مهریه توسط ورثه زن بعد از مرگ زن  مطرح می شود. به نظر قانون با فوت زن کلیه حقوق و مطالبات او به ورثه او می رسد. از جمله حقوق زن مهریه اوست که اگر در زمان حیات او از شوهر استیفاء و نگرفته باشد این حق به ورثه اش می رسد. از این رو پدر و مادر او از مهریه ارث برده و برای محاسبه مهریه سهم شوهر از مبلغ مهریه کسر و مطابق سهم الارث پدر و مادر به آن ها داده خواهد شد

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.