40 درصد پرونده های حوزه املاک در محاکم به دلیل عدم ثبت رسمی است
تهران – رییس کانون سردفتران و دفتریاران گفت: طبق اعلام مسئولان قضایی، 40 درصد پرونده های حوزه املاک در محاکم به دلیل عدم ثبت رسمی است
به گزارش خبرنگار اجتماعی ایرنا، 'محمد رضا دشتی اردکانی' روز یکشنبه در نشست خبری با حضور خبرنگاران، افزود: متاسفانه برخی افراد که اطلاعات حقوقی ندارند، اظهار نظرهایی در این باره می کنند؛ در حالیکه حتی تفاوت میان مبایعه نامه و قول نامه را نمی دانند.
وی تاکید کرد: ثبت یک کار تخصصی و زیر بنایی است و باید در حوزه های مختلف تخصصی شود.
رییس کانون سردفتران و دفتریاران ادامه داد: در کشورهای مختلف دنیا مانند فرانسه که از نظر نظام حقوقی به ما نزدیک هستند، دانشگاه سردفتری وجود دارد و ما نیز باید سمت تخصصی شدن حوزه ثبت گام برداریم.
رییس کانون سردفتران و دفتریاران همچنین با اشاره به راه اندازی طرح کاداستر در کشور گفت: چنانچه در خرمشهر طرح کاداستر داشتیم، امروز مشکلی ایجاد نمی شد و تمام املاک و زمین های مردم به صورت میلی متری مشخص می شد.
دشتی اردکانی خواستار ایجاد آرشیو اسناد ملی کشور شد و افزود: متاسفانه اکنون آرشیو مرکزی در سازمان ثبت وجود ندارد و اگر دفترخانه ای آتش بگیرد، تمام اسنادی که در دفترخانه بایگانی شده است از بین می رود.
وی تصریح کرد: امروزه آمار و اطلاعات، بیشترین درآمد را برای دستگاه ها دارد درحالی که با وجود این تعداد اسناد و اطلاعات در دفاتر اسناد رسمی که بسیار گرانبها هستند، هنوز یک آرشیو اسناد ملی وجود ندارد.
دشتی اردکانی اعتبار مورد نیاز برای راه اندازی و ایجاد آرشیو اسناد ملی را حدود 50 تا 60 میلیارد تومان عنوان کرد.
رییس کانون سردفران و دفتریاران اضافه کرد: طبق ماده 46 برنامه پنجم توسعه، سازمان ثبت اسناد مکلف شده است تا پایان سال 91، تمام مراحل ثبتی را آنی کند و این امر فقط با کامپیوتری و الکترونیکی کردن تمام مراحل ثبتی میسر می شود.
دشتی اردکانی همچنین درباره اظهارات اخیر رییس سازمان ثبت اسناد و املاک کشور مبنی بر اینکه این سازمان قول نامه ها و مبایعه نامه های بنگاه های املاک را تایید نمی کند، گفت: مدیریت جدید سازمان ثبت اسناد با توجه به بررسی های خود به این نتیجه رسیده و اعلام کرده است که قول نامه های بنگاه ها مورد تایید سازمان ثبت اسناد نیست.
دشتی اردکانی همچنین با اشاره به اهمیت اسناد رسمی در جامعه، گفت: بسیاری از دعاوی فعلی دادگاهها، هزینه زیادی بر دوش طرفین دعوا و دولت تحمیل میکند که ناشی از تنظیم اسناد عادی است؛ بنابراین برای کاهش این هزینهها لازم است به سمت تنظیم اسناد رسمی برویم و این کار نیازمند فرهنگسازی در سطح جامعه است.
وی خاطرنشان کرد: هیچ جایگاهی بالاتر از امر قضا در کشور نیست و با این وجود در حکم یک دادگاه شاید بتوان به موجب قانون تجدیدنظر کرد اما در اسناد رسمی هیچ تجدیدنظرخواهی وجود ندارد و به محض صدور، لازمالاجراست.
رییس کانون سردفتران و دفتریاران، یادآور شد: اعتقاد ما بر این است که بنگاههای معاملات ملکی، نقش دلالی دارند و فقط در چارچوب قانون دلالی میتوانند کار کنند در حالی که مرجع ثبت رسمی سند، فقط سازمان ثبت اسناد و املاک کشور در قالب دفاتر اسناد رسمی است.
وی با با بیان اینکه 'سازمان ثبت همواره به دنبال نفع مردم و تسهیل در انجام امور آحاد جامعه است'، اظهار داشت: لازم است کارگروهی متشکل از کارشناسان کانون سردفتران و مشاورین املاک به صورت مشترک تشکیل شود و با بحث و تبادل نظر کارشناسی، به یک جمعبندی واحد برسند تا به این ترتیب بنگاهها در چارچوب قانون به فعالیت خود ادامه دهند و یکبار برای همیشه مسئولیتها و صلاحیتهایی را که قانون مقرر کرده است، تعریف کنند تا برخی مشکلات به وجود نیاید.
وی درباره آخرین وضعیت قانون اخذ جرایم راهنمایی و رانندگی و نقل و انتقال خودرو تصریح کرد: شنیدهها حاکی از آن است که شورای محترم نگهبان فقط به تبصره دو ماده 29 الحاقی این قانون ایرادی گرفته و آن را مغایر قانون اساسی دانسته است.
رییس کانون سردفتران و دفتریاران گفت: این تبصره میگوید 'آییننامه نحوه اجرای این ماده و نحوه حضور دورهای و با رعایت نوبت برای تمامی دفاتر اسناد رسمی در مراکز تعویض پلاک توسط سازمان ثبت اسناد و املاک کشور و نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران، ظرف مدت یک ماه پس از تصویب این قانون، تهیه و به تصویب رییس قوه قضاییه میرسد.' و ظاهرا شورای نگهبان، این تبصره را مغایر با اصل 85 قانون اساسی دانسته است.
وی با اشاره به برخی جوسازیهای رسانهای در این زمینه تاکید کرد: نشر برخی اکاذیب در این زمینه هم از نظر قانونی قابل پیگیری است و هم از نظر شرعی و اخلاقی باید مورد توجه قرار گیرد