گزارش عینا از خبرگزاری جمهوری اسلامی
صفحات روزنامه ها پر است از اخبار و گزارشهایی که حکایت از سرقت از مردم در شهرهای بزرگ با تهدید اسلحه سرد یعنی چاقو دارد. چه بسا، خود شما یا یکی از دوستان و همکارانتان نیز دچار این گرفتاری شده باشید.
بسیاری از قربانیان اینگونه سرقتها می گویند در تاکسی یا خیابان در حال حرکت بوده اند که ناگهان، کسی که کنارشان ایستاده بوده، با گذاشتن چاقو بیخ گلویشان، آنها را وادار کرده است کیف، وجوه نقد و تلفن همراه خود را در اختیار آنها بگذارند تا به جانشان آسیبی نرسد.
اینگونه دزدان در خودروها معمولا به صورت باندی اقدام می کنند. یعنی، علاوه بر راننده، یک یا دو نفر مسافرنما نیز در خودرو حضور دارند تا در موقعیتی مناسب، نقشه خود را علیه طعمه عملی سازند اما در خیابانها و کوچه ها، معمولا خلوتی مسیر به دزدانی که اغلب معتاد هستند، این فرصت را می دهد تا با تهدید چاقو جیب مردم را خالی کنند.
به گفته مسئولان نیروی انتظامی، بیش از 90 درصد زورگیری و سرقت های به عنف با استفاده از سلاح سرد انجام می شود.
در همین راستا، سردار حسین ساجدینیا، فرمانده نیروی انتظامی تهران مردادماه گذشته از اجرای «طرح برخورد با حاملان سلاح سرد» خبر داد و در همان روز نخست اجرای آن از دستگیری بیش از ??? نفر در این زمینه در تهران سخن گفت.
بررسی اخبار و اظهارات کارشناسان موید آن است که بخش عمده این جرم از سوی
معتادان پرخطر و خیابانی صورت می گیرد که به ویژه در شهرهای بزرگ، آرامش و امنیت مردم را سلب می کند.
معتادان پرخطر، اغلب اعتیاد تزریقی دارند و به دلیل رفتارهای پرخطر، به بیماریهای مهلکی نظیر ایدز نیز مبتلا شده اند. اینگونه افراد، معمولا تمایلی برای ترک اعتیاد و بازگشت به جامعه ندارند و بعضا رفتارهای خلاف قانون و هنجارهای اجتماعی را از خود بروز می دهند.
معتادان پرخطر که از سوی جامعه و خانواده های خود رانده می شوند، بیشتر در خیابانها، پارکها، زیر پل ها و خانه های متروکه بسر می برند.
استفاده از مواد خطرناک و روش های غیر بهداشتی در زمینه اعتیاد،نداشتن پایگاه خانوادگی و اجتماعی مناسب، نداشتن شغل و حرفه مشخص، ابتلا به بیماری های جسمی و شرایط بهداشتی نامناسب، داشتن ظاهر عموماً غیرطبیعی و نابهنجار، ابتلا به امراضی نظیر هپاتیت و ایدز و داشتن رفتاری تحت تاثیر مصرف مواد و دارو از ویژگیهایی است که موجب شده اینگونه معتادان را بدرستی 'پرخطر' توصیف کنند.
هرچند آمار دقیقی از تعداد معتادان پرخطر وجود ندارد، اما سردار ساجدی نیا، تعداد آنان را در تهران حداکثر سه هزار نفر اعلام کرده است.
ساجدینیا که دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر استان تهران و فرمانده انتظامی تهران بزرگ است، اوایل آذرماه امسال از برنامه پلیس برای جمع آوری معتادان بی خانمان از سطح شهر خبر داد و اظهار امیدواری کرد مردم از این پس کمتر شاهد معتادان به ویژه معتادان پرخطر در سطح شهرها باشند.
او گفت:' البته تعداد معتادان پرخطر در تهران کمتر از 500 نفر است و کارشناسان تعداد معتادان بیخانمان را هم دو هزار نفر برآورد می کنند، اما ما میگوییم که تعداد معتادان بی خانمان تا سقف سه هزار نفر است.'
از آنجا که تعداد زیادی از معتادان پرخطر در تهران تردد می کنند، اغلب افراد خواسته یا ناخواسته شاهد حضور آنها در سطح شهر تهران هستند و گاه در معرض تهدیدها و خطرهای آنان نیز قرار می گیرند.
وجود چنین افرادی که نه تنها درآمد مشخصی ندارند بلکه به رفتارهای پرخطر نیز گرایش دارند، علاوه برآنکه چهره شهر را زشت جلوه می دهد، امنیت مردم را نیز به مخاطره می اندازد. به عنوان مثال حضور ده ها نفر از معتادان پرخطر و خیابانی در منطقه سعادت آباد و دره های اطراف، به معضلی برای مردم منطقه تبدیل شده است. جالب آنکه در محدوده مذکور چندین مدرسه دخترانه با چند صد دانش آموز و چند شرکت دولتی و خصوصی با صدها کارمند مشغول فعالیت هستند.
به گزارش خبرنگار ایرنا، برخی از این معتادان خیابانی به تکدی گری روی آورده و برخی نیز در جرایم سرقت و زورگیری با سلاح سرد دست دارند که پرونده های متعددی در همین ارتباط در کلانتری 134 شهرک قدس تشکیل شده است.
این وضعیت در شرایطی ادامه دارد که مسئولان نیروی انتظامی در سالهای اخیر بارها از طرح جمع آوری معتادان پرخطر خبر داده اند اما این طرحهای ضربتی فقط مدتی کوتاه اجرا شده است.
حضور معتادان خیابانی در سطح شهر علاوه بر آنکه به معضلی برای امنیت و آرامش مردم تبدیل شده، موجب گشته است که این افراد بی خانمان در فصل سرد سال، با خطر سرما نیز روبرو بوده و برخی از آنان جان خود را از دست بدهند.
شهرداری تهران با همکاری نهادهایی همچون سازمان بهزیستی در سالهای اخیر اقدام به راه اندازی 'گرمخانه' برای جمع آوری معتادان از سطح شهر کرده است اما گزارشها موید آن است که این ابتکار نیز نتوانسته به معضل حضور معتادان خیابانی پایان دهد و آنان همچنان به حضور خطرناک خود در سطح شهر ادامه می دهند.
اگرچه گرمخانه بیشتر، شبها پذیرای معتادان بی خانمان است اما کافی است شب هنگام با دقت به گوشه و کنار خیابانها بنگریم تا معتادان بسیاری را ببینیم که به هر دلیل به گرمخانه نمی روند.
اظهارات مسئولان شهرداری تهران نیز این واقعیت را تایید می کند. 'محمدهادی ایازی' معاون اجتماعی و فرهنگی شهرداری تهران ماه گذشته گفت: ظرفیت گرم خانه های شهر تهران در سال جاری به 1000 نفر افزایش یافته و اینگونه افراد در مراکز خاوران ، بهمن و لویزان استقرار می یابند.
'جابر قره داغی' رئیس مرکز تحقیقات پزشکی قانونی نیز هفته گذشته با اشاره به مرگ 22 نفر به دلیل سرمازدگی در سال گذشته و 9 نفر در سال جاری گفت: هر ساله در فصل پایانی سال، کارتن خوابها و بی خانمانهایی که در معرض سرمای شدید قرار می گیرند،دچار سرمازدگی شده و در برخی موارد با مرگ مواجه می شوند که نظایر آن در سالهای گذشته به سازمان پزشکی قانونی ارجاع شده است.
وی افزود: کارتن خوابها و بی خانمان ها که عمدتا دارای اعتیاد به مواد مخدر هستند، در خرابه های ساختمانی، پارکها یا حاشیه بزرگراه ها و خیابان ها زندگی می کنند.
با توجه به وضعیت یادشده، کارشناسان هشدار می دهند لازم است در مورد جمع آوری معتادان پرخطر از سطح شهر اقدام اساسی صورت گیرد و نهادهای مسئول اعم از دستگاه قضایی، نیروی انتظامی و سازمان بهزیستی با همکاری یکدیگر معضل معتادان پرخطر را بطور دائمی و با قاطعیت حل کنند.
ز1912/1551