رییس کمیسیون اصل نود مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: وکلا دارای شان قضا و قاضی هستند، هتک حرمت آنها هتک حرمت قضات است و احترام ایشان باید در حد قضات رعایت شود.
به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، حجتالاسلام و المسلمین نکونام در مراسم اختتامیه شانزدهمین همایش اتحادیه سراسری کانونهای وکلای دادگستری ایران (اسکودا) اظهار کرد: در جمع وکلا کافی است که به قسم مراسم تحلیف ایشان توجه شود؛ وکلا دارای سه شان هستند که انسانی، فرهیختگی و نخبگی آنهاست و این امر آنها را جزو افراد سرآمد قرار میدهد.
وی افزود: یکی از افتخارات وکلا این است که بخش عظیم وکلا از قضات بازنشسته هستند و ای کاش ما هم در دستگاه قضا افتخار متقابل را داشتیم که بخش زیادی از قضات از وکلایی باشند که دعوت به قضاوت شده باشند.
رییس کمیسیون اصل نود با بیان این مطلب ادامه داد: منظور کسانی است که در وکالت، مدافع حقوق مردم بوده و تجربه کاملی دارند و حالا در مسند قضاوت هستند و نه قضاتی که بلافاصله از دانشکده به دادگاه میروند یا چند صباحی در دادسرا بوده و حالا در جایگاه قاضی هستند.
نکونام در خصوص شرایط قاضی در شرع گفت: شرایطی که در شرع برای قاضی کامل است این است که حداقل یک پله پایینتر از مجتهد متجزی باشد و شاید اگر این نوع قضات را داشتیم وضع سیستم بهتر بود؛ چرا که من معتقد هستم باید در طرح جامع وکالت که کلیات آن در کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس در حال بررسی است این دیدگاه را ارائه و انتقال دهیم.
وی اظهار کرد: در بعضی کشورها قضات محاکم باید به اندازه حداقل ده سال کار وکالت سابقه کار داشته باشند و بعدبه کار قضا بروند اما در حال حاضر شان قاضی پایین است زیرا بعد از قضاوت به وکالت میپردازد؛ حتی کسانی که به صورت کامل یا به دلیلی از قضاوت محروم شدهاند، حق وکالت میگیرند.
رییس کمیسیون اصل 90 گفت: طرح وکالت باید طرح کاملی باشد و جایگاه وکالت را در کشور ما به جایگاه اصلی برساند چرا که ما میخواهیم جایگاه وکالت زیبنده حقوقدانان برجسته کشور باشد.
نکونام همچنین با اشاره به انتخابات مجلس که پایان سال جاری برگزار میشود، خاطرنشان کرد: اگر در کنار هر کمیسیون تخصصی مجلس چند نفر حقوقدان باشد طبیعی است که قوانین بهتری قابل تهیه است چرا که جای حقوقدانان مجرب اکنون در مجلس خالی است.
وی با بیان اینکه متخصصان غیر حقوقدان اصولا فرهنگ استفاده از کارشناسیهای متنوع را ندارند، بیان کرد: به مجرد اینکه یک کارشناس فنی حرفی بزند به عنوان فصلالخطاب قرار میگیرد در حالی که فرهنگ وکالت و حقوق این را یاد داده است که به صورت متغیر و فراوان از نظرات کارشناسان استفاده کنند و این به این معناست که به یک نظر بسنده نشود و کارشناس دوم و هیات کارشناسی تصمیم نهایی را بگیرد.
رییس کمیسیون اصل نود تصریح کرد: معتقدم هیات مدیره کانونها از الان باید در جهت شناسایی حقوقدانان و وکلای مقبول جامعه وقت زیادتری بگذارند و کاندیدا معرفی کنند چرا که در مجلس به حضور حقوقدانان بیشتری نیاز است.
نکونام ادامه داد: بخش زیادی از نمایندگان باید از وکلا و حقوقدانان باشد تا قوانینمان به نحو بهتری تصویب و تهیه شود.
وی یادآور شد: فرهنگ حقوق باید در جامعه نهادینه شود چرا که ما امروز دقیقا شاهد هستیم دفاع از حقوق عامه و دفاع از حقوق افراد و اشخاص حقیقی کامل نهادینه نشده است و باید تلاش شود این خلاء با حضور پررنگ شما پر شود.
رییس کمیسیون اصل نود مجلس خاطرنشان کرد: به عنوان یک مسئول نظارتی در کشور این توقع را دارم که وکیل حضور حقوقی داشته باشد زیرا در شرایطی که در مجلس از حقوقدانان استفاده میشود بسیار عالی جواب میدهد چرا که نظرات حقوقی در مجلس شنونده دارد.
نکونام افزود: کثرت کار در پروندههای قضایی اجازه بهروز شدن قضات را از لحاظ علمی نمیدهد یا اصالتا پایه علمی پایین است و یا به دلیل تراکم کار اجازه نمیدهد اما حضور وکلا میتواند این خلاء را پرکند؛ شاید مواردی داشته باشید که قضات اهتمام کمتر به لوایح حقوقی میدهند اما این مانع انجام وظیفه مذکور نمیشود.
وی ادامه داد: غیر از مجله حقوقی، یک هفتهنامه یا گاهنامه حقوقی در دسترسی همه مردم منتشر کنید تا بار حقوقی جامعه را افزایش دهد چرا که در تشکیلات قضایی نیازمند لوایح مستدل وکلا هستیم تا احکام با پشتوانه حقوقی تنظیم شود.
رییس کمیسیون اصل نود گفت: خیلی از احکام دادگستری از بار علمی برخوردار نیست و قاضی باید بداند که در حد مجتهد است یعنی حق استنباط دارد و مکلف به آن است اما بسیاری از قضات و وکلا حالت اخباری دارند و اصلا به روح قانون و شان تصویب و کلیات قوانین مثل قانون اساسی توجه نمیکنند.
نکونام اظهار کرد: قانون اساسی روح و کرامت انسانی دارد و همه در برابر قانون یکسان هستند و هیچ گونه ظلمی در آن وجود ندارد؛ لذا سایر قوانین نیز بر همین منوال است و این رحمت بر تمامی موارد است مثل آنکه باران بر خوب و بد بارش میکند.
وی با بیان این مطلب تاکید کرد: در این صورت محرومیت معنی ندارد اما بعضی از احکام مانع استفاه از رحمت و بارش الهی و مواهب قانون اساسی است و در واحدهای نظارتی و ارزشیابی، دادسرا و دادگاه انتظامی و محکمه عالی، باید به حضور وکلا توجه شود.
رییس کمیسیون اصل نود اظهار کرد: وکیل باید شجاع باشد اما شاید برخی از کارشناسان حتی در مقام کارشناسی احساس رعب و وحشت دارند.
نکونام ادامه داد: در هیات مدیره انتظار این است که در گزینش وکلا مثل گزینش قضات به اصالت خانوادگی توجه شود اما شاید لفظ گزینش درست نباشد لکن وقتی کسی میخواهد در دفاع از عرض و مال مردم برآید اگر اصالت خانوادگی وی مشکل داشته باشد در خیلی از موارد خود جرمساز است.
وی با اشاره به کلامی از حضرت علی (ع) گفت: در مقابل دفاع از حقوق مردم انسانهای اصیل و ریشهدار توان مقاومت بیشتری دارند.
رییس کمیسیون اصل نود با بیان اینکه وکالت تسخیری در طرح جامع وکالت خواهد آمد، خطاب به وکلا افزود: باید کامل دفاع کنید و اگر قضات در دادگاه اشتباه کنند شما هستید که باید با فریاد و لایحه و کار علمی رفع اشتباه کنید. وکیل تسخیری باید تلاش کند حقوق کامل قانون اساسی را حتی برای موکل خود روشن و حتی در اوج ناامیدی احقاق حق کند.
نکونام تصریح کرد: فرهنگ حقوقی در جامعه ما نهادینه نیست و تقاضا این است که از طرق مختلف مثل بحث وکالت افتخاری، نظیر همکار افتخار پلیس، طرح وکالت افتخاری در تکمیل طرح جامع وکالت پیشبینی شود و وکلا به صورت خودجوش حاضر به وکالت افتخاری باشند و حتی برای سایر نیازمندان مثل دادگاهها یا کمیسیونها نیاز به حضور وکلا است.
وی گفت: بعضی فکر میکنند وکیل فقط برای دادگستری است در حالیکه کار دفاع برای تمامی مسائل است؛ مشابه پزشک خانواده نیاز به وکیل خانواده است. باید همگی امور با مشاوره وکالت باشد و در همه اقدامات لازم باشد که از طریق وکیل اقدام شود یعنی هر جا که احتمال از بین رفتن حق مردم است از خدمات وکالت استفاده شود.
رییس کمیسیون اصل نود بیان کرد: مسائل باید از جایگاه حقوقی بررسی شود لذا گروهی از وکلا و قضات را مامور کردیم تا خروجی کار کمیسیون، حقوقی و مستند باشد.
نکونام ابراز عقیده کرد: در کشور واحدهای نظارتی فراوان داریم و لکن مفسده نیز فراوان است. سازمان حسابرسی همه شرکتهای دولتی و بانکها را حسابرسی میکند اما خروجیها خوب نیست و اکثر تخلفاتی که اعلام میشود حکم برائت میخورد؛ کار یک ایراد محکم دارد و به نظر میرسد علت این است که ما در کنار حسابرسان از کارشناسان مجرب حقوقی استفاده نمیکنیم.
وی خاطرنشان کرد: اگر در کنار حسابرس کارشناس حقوقی باشد، یعنی قضاوت و داوری در مسئولیت فرد دیگری باشد در همان مرحله اول، قطعا مسائل بهتر و بیشتر ریشهیابی خواهد شد.
رییس کمیسیون اصل نود افزود: باید بتوان به دستگاههای اداری اجازه داد که در واحدهای نظارتی و حقوقی و رسیدگی به شکایات و بازرسی خود از کانون وکلا به عنوان یک سازمان مردمنهاد استفاده کنند.
رئیس کمیسیون اصل نود مجلس شورای اسلامی ایران گفت: اصل 44 قانون اساسی فقط به منظور واگذاری ساختمان نیست بلکه خدمات حقوقی نیز باید به بخش خصوصی واگذار شود.
نکونام یادآور شد: باید در هیات مدیره تلاش بیشتری شود و مثل این که اطبای بدون مرز داریم، اگر کانون وکلا و هیات مدیره و جمع شما در تلاش باشید که وکلای بدون مرز ایجاد کنید قطعا اثرگذار خواهد بود.
وی خاطرنشان کرد: ما از لحاظ حقوقی دارای منابع غنی هستیم و البته قوانین مناسب داریم اما مشکل ما بیشتر در مرحله اجرا است و لذا این حقوقدانان هستند که بهتر از هر کسی میتوانند از قوانین استفاده کنند.
رییس کمیسیون اصل نود تصریح کرد: امسال سال مهمی برای وکلا است به دلیل طرح جامع وکالت و در جهت تثبیت و تصویب قانون مذکور که البته من به عنوان یک فرد تلاش خود را تا جایی که بتوانم انجام میدهم.
نکونام تصریح کرد: یک نشست یک روزه یا حتی نیمروزه، با نمایندگان مجلس و استفاده از اعضای حقوقی و قضایی در جلسات حضوری فضای فکری آقایان را بیشتر روشن میکند و کانونها باید از تمام توان برای تصویب یک قانون جامع و کامل استفاده کنند.
وی اظهار کرد: بارها گفتهام که اگر سایر قوانین اشکال داشته باشد محل تامل است اما باید قوانین قضایی و کالتی کامل باشد لذا برای شما امسال نیز مانند سال گذشته سال کار و همت مضاعف است تا در زمینه تصویب قانون جامع، تلاش کافی را انجام دهید اما تمام تلاش این است که تمام سالها سال کار و همت مضاعف باشد.
انتهای پیام